Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, δυσκολεύεται με το φαγητό και έχει περιορισμένο διατροφολόγιο.
Υπάρχουν διάφορα αίτια που προκαλούν αυτήν την δυσκολία. Εμείς θα εστιάσουμε στα αισθητηριακά αίτια.
Πιο συγκεκριμένα,τα αισθητηριακά αίτια σχετίζονται με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από τις αισθήσεις μας, αφή, όραση, οσμή , γεύση. Πολλά τρόφιμα προκαλούν αποστροφή λόγω της μυρωδιάς τους, της υφής τους ή/και της εικόνας του.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα φαγητού που προκαλεί συχνά αποστροφή λόγω του έντονου χρώματος ,της υφής και του αρώματός του ειναι το μπρόκολο.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Φλώρα να διευρύνει τα είδη του φαγητού που καταναλώνει;
(Οι παρακάτω προτάσεις και συμβουλές έχουν βασιστεί σε οδηγίες εργοθεραπευτών που συνεργαζόμαστε.)
1. Ανοχή
Για να βοηθήσουμε την Φλώρα να δοκιμάσει κάτι καινούργιο είναι σημαντικό να της δώσουμε το χρόνο και το χώρο να το επεξεργαστεί. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να εκτεθεί στο καινούργιο ερέθισμα που της προκαλεί δυσφορία/ δυσκολία ώστε σταδιακά να αρχίσει να το ανέχεται.
Για παράδειγμα, θέλουμε η Φλώρα να δοκιμάσει μπρόκολο
Αρχικά, αφήνουμε το πιάτο με το μπρόκολο στον ίδιο χώρο με την Φλώρα ώστε να αρχίσει να συνηθίζει την εικονα του και την μυρωδια του.
Σταδιακά αρχίζουμε να φέρνουμε το πιάτο πιο κοντά στη Φλώρα ξεκινώντας από να τοποθετούμε το πιάτο στο τραπέζι απέναντι από την Φλώρα. Όταν η Φλώρα αρχίζει να δείχνει σημάδια αποδοχής, το μετακινούμε στα μισά του τραπεζιού, μετά στο ευρύτερο οπτικό πεδίο της Φλώρας με τελικό στόχο να το βάλουμε στην πιάτο της.
2. Αλληλεπίδραση με το φαγητό
Για να εκτεθεί η Φλώρα σε διαφορετικές μυρωδιές, υφές και γεύσεις είναι σημαντικό να της δημιουργούμε ευκαιρίες να αλληλεπιδρά με το φαγητό. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να αποφύγουμε την προσδοκία να δοκιμάσει την τροφή κατευθείαν και να εστιάσουμε στην ενεργή συμμετοχή της κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού και του τραπεζιού.
Αντί η προσδοκία την ώρα του φαγητού/σνακ να είναι η Φλώρα να καθίσει στο τραπέζι, μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά της:
Να βοηθά στην προετοιμασία του γεύματος, για παράδειγμα να συμμετέχει στη διαδικασία μαγειρέματος του.
Να χρησιμοποιεί σκεύη για να ανακατέψει το φαγητό.
Να χρησιμοποιεί σκεύη για να σερβίρει τους άλλους ή/ και τον εαυτό της.
Να χρησιμοποιεί σκεύη ή ακόμη τα χέρια της για να πιάσει το φαγητό.
3. Συμμετοχή όλων των αισθήσεων
Την ώρα του φαγητού, είναι σημαντικό να της δώσουμε την το χώρο και το χρόνο να επεξεργαστεί το φαγητό, να παίξει, να το μυρίσει, να το ακουμπήσει.
Όσο πιο πολύ πειραματίζεται με το καινούργιο ερέθισμα, τόσο πιο πιθανό είναι σταδιακά να το φέρει πιο κοντά στο στόμα της, να το γλύψει, να το δαγκώσει και τελικά να το φάει.
4. Ενήλικας
Ο ρόλος του ενήλικα, όπως και σε κάθε άλλη δραστηριότητα, είναι πολύ σημαντικός. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Καθώς ως ενήλικες λειτουργούμε ως πρότυπα μίμησης και μοντέλα συμπεριφοράς είναι σημαντικό την ώρα του φαγητού/ σνακ είναι σημαντικό να καθόμαστε μαζί με την Φλώρα ακόμη και να τρώμε μαζί της.
Χρειάζεται να δείξουμε υπομονή και να μην προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία.
Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε αρνητικά σχόλια ή αντιδράσεις και να επαινούμε την προσπάθεια . Για παράδειγμα, αν κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης η Φλώρα φτύσει το φαγητό, πρέπει να αποφύγουμε να το σχολιάσουμε αρνητικά καθώς μπορεί να την αποτρέψει από μελλοντική δοκιμή του ίδιου ή αλλου φαγητού και να εστιάσουμε στο ότι το δοκίμασε.
Η διαδικασία διεύρυνσης των διατροφικών συνηθειών απαιτεί χρόνο, υπομονή και συνέπεια.
Σύμφωνα με τις συμβουλές των εργοθεραπευτών, η έκθεση σε ένα καινούργιο τρόφιμο μπορεί να κρατήσει, κατά μέσο όρο, 6 εβδομάδες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι και διασκεδαστική. Είναι σημαντικό να δώσουμε την ευκαιρία στο παιδί να παίξει και λερωθεί με το καινούργιο ερέθισμα.
Θα ανεβάσουμε περισσότερες συμβουλές και δραστηριότητες στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.
Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.
Commentaires