top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φοράνε την πάνα, και δυσκολεύονται να αλλάξουν αυτή τη συνήθεια), δεν έχουν το ‘κοινωνική’ κίνητρο να θέλουν ‘να κάνουν όπως οι άλλοι’.

Πότε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Φλώρα να μάθει να τη χρησιμοποιεί; 


Ο απώτερος στόχος είναι να μάθει το παιδί να πηγαίνει και να χρησιμοποιεί την τουαλέτα ανεξάρτητα. Αυτό μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο. Είναι σημαντικό να δείξουμε υπομονή αλλά και επιμονή, αλλά και να γιορτάσουμε κάθε επιτυχία κατά τη διαδικασία εκμάθησης της χρήσης της τουαλέτας και να την επαινούμε. 


Συνήθως, το παιδι με την αλλαγή στη συμπεριφορά του μας δείχνει ότι μπορεί να είναι έτοιμο να ξεκινήσει να πηγαίνει στην τουαλέτα. Είναι σημαντικό να περιμένουμε να δούμε αυτές τις αλλαγές πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία εκμάθησης της χρήσης της τουαλέτας.

Ποια είναι τα σημάδια ότι το παιδί είναι έτοιμο να μάθει; 

 

Όταν το παιδί:

  • Δείχνει ότι καταλαβαίνει ότι χρειάζεται να κάνει κάποια ανάγκη του.

  • Αλλάζει η συμπεριφορά του, φαίνεται ανήσυχο ή αποσπάται η προσοχή του όταν η πάνα του είναι γεμάτη. 

  • Επικοινωνεί με κάποιο τρόπο  ότι είναι λερωμένη η πάνα τους. 

  • Δείχνει ενδιαφέρον να πάει στην τουαλέτα.

  • Όταν  για 1-2 ώρες μπορεί να αποφύγει να έχει κάποιο ατύχημα.


Τι μπορούμε να κάνουμε:


1.Πρόγραμμα

Οργανώνουμε την τουαλέτα με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί να έχει όσο το δυνατόν πιο εύκολη πρόσβαση σε όλα ( λεκάνη, χαρτί, σαπούνι κτλ). Αποφεύγουμε έντονες μυρωδιές και θορύβους ώστε να δημιουργήσουμε ένα αισθητηριακά ήρεμο περιβάλλον. 

Για να αρχίσει το παιδί να  εξοικειώνεται με το περιβάλλον της τουαλέτας, ξεκινάμε να αλλάζουμε την πάνα εκεί. Όταν αλλάζουμε την πάνα, είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή του παιδιού στη διαδικασία. 

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με το να του λέμε ότι η πάνα του είναι λερωμένη, να την πιανει αν είναι υγρή, να την αδειάζει στη λεκάνη της τουαλέτας όταν είναι γεμάτη, καθώς και να τραβάει το καζανάκι. Να τονίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση αρνητικών σχολίων, όπως “ ιού, βρωμάει” και να εστιάσουμε στο να δημιουργούμε μια θετική ατμόσφαιρα καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. 


2. Σύμβολα

Προετοιμάζουμε σύμβολα που περιλαμβάνουν τη διαδικασία, για παράδειγμα: Κατεβάζω παντελόνι, κατεβάζω εσώρουχο, τσίσα στην τουαλέτα, σκουπίζομαι, ανεβάζω εσώρουχο, ανεβάζω παντελόνι, τραβάω καζανάκι,πλένω χέρια. 

Παράλληλα, ανάλογα με το επίπεδο επικοινωνίας του παιδιού του μαθαίνουμε πώς να επικοινωνεί ότι χρειάζεται να πάει στην τουαλέτα. 


3.Παρατήρηση

Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε πότε το παιδί γεμίζει την πάνα ώστε να βάλουμε στο πρόγραμμά του να πηγαίνει στην τουαλέτα εκείνη την ώρα. Είναι σημαντικό να αυξήσουμε τις επισκέψεις στην τουαλέτα ιδιαίτερα μετά από δραστηριότητες που είναι πιθανό να χρειαστεί την τουαλέτα, όπως μετά το σνακ. 


4.Σταθερότητα και συνοχή

 Όλοι οι ενήλικες που έρχονται σε επαφή με το παιδί ( συγγενείς,φίλοι και άλλοι επαγγελματίες) να χρησιμοποιούν την ίδια ρουτίνα και προσέγγιση. 


5.Έπαινος

Κάθε επίτευγμα, μικρό ή μεγάλο, είναι σημαντικό να επαινείται. Όταν μάλιστα καταφέρει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, είναι καλό να το επιβραβεύσουμε με ενθουσιασμό και με κάτι που του αρέσει.


Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία εκμάθησης της τουαλέτας είναι προσωπική και διαφορετική για κάθε παιδί. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε πώς τη βιώνει κάθε παιδί, ποιές είναι οι δυσκολίες του αλλά και ποιές οι συνήθειές του. 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο florastophasma@gmail.com , να συζητήσουμε και να μοιραστούμε συμβουλές ανάλογα με το προφίλ του παιδιού. 

 

Θα ανεβάσουμε περισσότερες συμβουλές και δραστηριότητες στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.  


Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com. 


Ακολουθήστε μας στο instagram και κάντε like στη σελίδα μας στο facebook





343 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός: Πορτρέτο μαθητή

Τώρα που η Φλώρα έχει επιστρέψει στο σχολείο και έχει αρχίσει να μαθαίνει την καινούργια ρουτίνα και τους συμμαθητές της είναι σημαντικό...

Αυτισμός και επικοινωνία

Μια από τις βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Φλώρα ,και όλα τα παιδιά με ΔΑΦ, είναι η δυσκολία στην επικοινωνία και, κατά συνέπεια,...

Comments


bottom of page