Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, δυσκολεύονται με κάποιες δεξιότητες που σχετίζονται με την αυτοεξυπηρέτηση και πιο συγκεκριμένα με την υγιεινή, όπως το πλύσιμο των χεριών.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια δυσφορία απέναντι στην αίσθηση του νερού,του σαπουνιού ή/ και του στεγνώματος των χεριών, δυσκολία να καταλάβουν τη σημασία που έχει να πλένεις τα χέρια σου, κάποια προηγούμενη άσχημη εμπειρία. Σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύονται επειδή δεν τους αρέσει η διαδικασία, δε θέλουν να την ακολουθήσουν ή δεν μπορούν να θυμηθούν σωστά τα βήματα.
Λόγω της τωρινής κατάστασης με τον Κορονοϊό, το να πλένουμε τα χέρια μας συχνά έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Για αυτό αυτήν την εβδομάδα αποφασίσουμε να μάθουμε στην Φλώρα να πλένει τα χέρια της σωστά.
1.Σύμβολα- βήματα
Όπως σε όλες μας τις δραστηριότητες, έτσι και σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην εκμάθηση δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσει ο μαθητής συμπεριλαμβάνοντας τα σύμβολα. Με αυτόν τον τρόπο, οι οδηγίες και τα βήματα γίνονται πιο κατανοητά, καθώς ο λόγος συνδέεται με τις λέξεις και τις εικόνες. Καθώς είναι μια σειρά βημάτων που πρέπει να ακολουθηθεί με συγκεκριμένο τρόπο για να ολοκληρωθεί ο στόχος, είναι καλό να αριθμήσουμε τα βήματα ώστε ο μαθητής να μπορεί να δει και να καταλάβει με ποια σειρά πρέπει να τα ακολουθήσει. Για τον ίδιο λόγο, αντί να έχουμε ξεχωριστά τα βήματα, τα εκτυπώνουμε ως μια στήλη.
2. Επίδειξη βημάτων από τον ενήλικα
Ο ενήλικας λειτουργεί ως πρότυπο και επιδεικνύει πώς πρέπει να ακολουθηθούν τα βήματα σωστα. Είναι σημαντικό πριν επιδείξουμε το βήματα, να δείξουμε στο μαθητή ποιο βήμα ακολουθούμε ακουμπώντας το αντίστοιχο νούμερο/σύμβολο, να το ονοματίσουμε και μετά να το κάνουμε. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
3.Η σειρά του μαθητή
Τώρα είναι η σειρά του μαθητή. Με τη βοήθεια των συμβόλων ο μαθητής χρειάζεται να ακολουθήσει τα βήματα. Μπορεί στην αρχή να χρειαστεί τη βοήθεια μας χέρι με χέρι. Χέρι με χέρι ακουμπάμε την οδηγία και κάνουμε την αντίστοιχη ενέργεια.
4.Συχνή επανάληψη
Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε τη διαδικασία πολλές φορές μέσα στην ημέρα και και να την συμπεριλάβουμε ως κομμάτι της ρουτίνας του μαθητή, για παράδειγμα πριν το φαγητό, μετά το φαγητό, μετά από μια δραστηριότητα. Αν χρησιμοποιούμε ατομικό οπτικό πρόγραμμα ημέρας, μπορούμε να το βάλουμε στο πρόγραμμά τους.
5.Διασκέδαση
Ειδικά στην περίπτωση που ο μαθητής δυσκολεύεται με αυτήν τη διαδικασία, είναι σημαντικό να του δώσουμε ένα τόνο διασκέδασης. Να αποφύγουμε δηλαδή την ένταση και να δώσουμε το χρόνο στο μαθητή να καταλάβει τι πρέπει να κάνει.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες στις οποίες πρέπει να προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις της δραστηριοτητας. Αν σας ενδιαφέρει να οργανώσετε μια αντίστοιχη δραστηριότητα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο florastophasma@gmail.com ώστε να μοιραστούμε ιδέες και συμβουλές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.
Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.
Comentarios