top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός: Η σημασία της διαφοροποίησης στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2023

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε αναφέρει τα κριτήρια που επιλέγουμε και οργανώνουμε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Για περισσότερες πληροφορίες, δες εδώ.


Αφού έχουμε επιλέξει τη δραστηριότητα είναι σημαντικό να την οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να την διαφοροποιήσουμε ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο των μαθητών της τάξης, αλλά και την πρόοδο που έχει κάνει ο κάθε μαθητής ξεχωριστά.






1. Γνωστικό αντικείμενο

Όταν οργανώνουμε μια δραστηριότητα είναι σημαντικό να ορίσουμε και ποιο είναι το γνωστικό αντικείμενό της, ποιος είναι δηλαδή ο εκπαιδευτικός στόχος της δραστηριότητας

Εμείς επιλέξαμε να οργανώσουμε μια δραστηριότητα αντιστοίχισης με τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στη τάξη. Ο στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να εμπλουτίσουν και να εμπεδώσουν το καινούργιο λεξιλόγιο μέσω της αντιστοίχισης.


2. Στάδια δυσκολίας

Είναι σημαντικό η δραστηριότητα να οργανωθεί σε διαφορετικά στάδια δυσκολίας. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε μαθητής δουλεύει ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες και δυνατότητες του. Κάθε μαθητής ξεχωριστά μπορεί να ξεκινήσει από το στάδιο που ταιριάζει καλύτερα στις δυνατότητες του και αφού το τελειοποιήσει να περάσει στο επόμενο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση:

1ο στάδιο: Ο μαθητής μαθαίνει να αντιστοιχεί το αντικείμενο με το σύμβολο.

2ο στάδιο:Ο μαθητής μαθαίνει να αντιστοιχίσει το σύμβολο με το σύμβολο με τη λέξη.

3ο στάδιο: Στο τρίτο στάδιο, ζητάμε από το μαθητή να αντιστοιχίσει το σύμβολο με τη λέξη.


3.Επίδειξη δραστηριότητας

Είναι σημαντικό ο ενήλικας να επιδεικνύει τη δραστηριότητα πρώτα, ώστε ο μαθητής να ξέρει και να μπορεί να προβλέψει τι πρέπει να κάνει.


4.Η σειρά του μαθητή

Μετά την επίδειξη, είναι η σειρά του μαθητή να κάνει τη δραστηριότητα. Στην αρχή μπορεί να χρειαστεί ο ενήλικας να βοηθά το μαθητή, όπως βοήθεια χέρι- με χέρι ή με λεκτική ενθάρρυνση.


5. Επανάληψη

Είναι σημαντικό ο μαθητής να κάνει την ίδια δραστηριότητα συχνά μέσα στην εβδομάδα, ώστε να την συνηθίσει αλλά και να εμπεδώσει την καινούργια γνώση.


6.Αναπροσαρμογή δραστηριότητας

Όταν ο μαθητής μπορεί να ολοκληρώσει ένα στάδιο όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα, τότε μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο.


Μπορείτε να βρείτε τη δραστηριότητα αντιστίχοισης εδώ.


 

Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.


Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.


Ακολουθήστε μας στοinstagram και κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.


503 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page