top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός και ανάπτυξη λεξιλογίου

Έγινε ενημέρωση: 16 Ιαν 2021

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε μιλήσει για τη σημασία της οργάνωσης δραστηριοτήτων που ενισχύουν την επικοινωνία. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.


Λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η Φλώρα και τα παιδιά με ΔΑΦ στην επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους άλλους, όλες οι δραστηριότητες μας οργανώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να τους δίνεται η ευκαιρία να ζητήσουν κάτι από εμάς ή να επικοινωνήσουν κάποια ανάγκη τους.


Είναι σημαντικό όμως, να οργανώνουμε και δραστηριότητες που να εστιάζουν στην ανάπτυξη του λεξιλογίου με στόχο οι μαθητές να μάθουν να περιγράφουν ένα αντικείμενο ή μια ενέργεια.


Αυτήν την εβδομάδα, η Φλώρα μαθαίνει να περιγράφει ένα αντικείμενο με βάση το χρώμα του καθώς και τι μπορεί να κάνει με αυτό.


Για να της δώσουμε το κίνητρο να συμμετάσχει στη δραστηριότητα είναι σημαντικό να κάνουμε την δραστηριότητα όσο το δυνατόν πιο ελκυστική. Και τι πιο διασκεδαστικό από το παιχνίδι με μπαλόνια.


1. Επιλογή Λεξιλογίου


Είναι σημαντικό όταν επιλέγουμε το καινούργιο λεξιλόγιο, να λαμβάνουμε υπόψιν το γνωστικό επίπεδο του μαθητή. Αυτήν την εβδομάδα, η Φλώρα μαθαίνει τα χρώματα, και πιο συγκεκριμένα το πράσινο, το κόκκινο και το μπλε, καθώς και τις ενέργειες του φουσκώνω, αφήνω, παίζω και σκάω.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν είναι σημαντικό να περιορίσουμε τον αριθμό των καινούργιων λέξεων ώστε να αποφύγουμε το αίσθημα της δυσφορίας ή της αποτυχίας. Κατά συνέπεια, μπορεί να χρειαστεί να μειώσουμε την επιλογή των χρωμάτων, καθώς και των ενεργειών.


2.Αντικείμενα- σύμβολα


Όπως σε κάθε δραστηριότητα, είναι σημαντικό να έχουμε έτοιμα τα σύμβολα με το καινούργιο λεξιλόγιο, καθώς βοηθούν στην κατανόηση των εννοιών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο επικοινωνίας. Για παράδειγμα, όταν ο μαθητής ερωτηθεί τι χρώμα είναι το μπαλόνι, να δείξει το αντίστοιχο σύμβολο.


3.Επίδειξη δραστηριότητας


Είναι σημαντικό ο ενήλικας να δείξει τη δραστηριότητα πρώτα ώστε ο μαθητής να μπορεί να καταλάβει και να προβλέψει τι θα ακολουθήσει.

Ο ενήλικας δείχνει στο μαθητή τα μπαλόνια διαφορετικού χρώματος και αντιστοιχεί το μπαλόνι με το χρώμα. Στη συνέχεια διαλέγει ένα μπαλόνι, το φουσκώνει και επιδεικνύει τις διαφορετικές ενέργειες (σκάω, παίζω, αφήνω)


4. Η σειρά του μαθητή


Αφού δείξουμε την δραστηριότητα, είναι η σειρά του μαθητή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δείχνουμε στο μαθητή τα μπαλόνια και ρωτάμε ποιο χρώμα θέλει. Αφού διαλέξει το χρώμα, λέμε στο μαθητή ότι θα φουσκώσουμε το μπαλόνι. Στη συνέχεια ο μαθητής διαλέγει τι θα ήθελε να κάνει με το μπαλόνι.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δραστηριότητα και τα σύμβολα, θα βρείτε εδώ.


5. Γενίκευση γνώσης


Είναι σημαντικό μέσα στην ημέρα να δίνουμε ευκαιρίες στους μαθητές να χρησιμοποιούν το καινούργιο λεξιλόγιο σε διαφορετικές περιστάσεις. Για παράδειγμα, να ρωτάμε τι χρώμα είναι διαφορετικά αντικείμενα μέσα στο χώρο, π.χ. Τι χρώμα είναι το μπουφάν, καθώς και να ονοματίζουμε αντίστοιχες ενέργειες, π.χ. Άφησες την τσάντα.


Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες στις οποίες πρέπει να προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις της δραστηριοτητας. Αν σας ενδιαφέρει να οργανώσετε μια αντίστοιχη δραστηριότητα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο florastophasma@gmail.com ώστε να μοιραστούμε ιδέες και συμβουλές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


 

Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.

Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.

Ακολουθήστε μας στο instagram και κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.


585 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page