top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός και εκπαιδευτικοί στόχοι μαθητή

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε μιλήσει για τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε με τα οποία επιλέγουμε για να οργανώσουμε τις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες.

Συνοπτικά, τα 5 βασικά κριτήρια είναι οι δραστηριότητες μας να είναι:

  1. Συγκεκριμένες

  2. Μετρήσιμες

  3. Πραγματοποιήσιμες/ ρεαλιστικές

  4. Επαναλαμβανόμενες

  5. Πολυαισθητηριακές

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Καθώς κάθε παιδί με ΔΑΦ έχει διαφορετικές δυνατότητες και ανάγκες που εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο (γι αυτό ονομάζεται και φάσμα) είναι σημαντικό να θέτουμε εξατομικευμένους εκπαιδευτικούς στόχους.


Τα 3 βασικά διαγνωστικά κριτήρια του αυτισμού είναι:


Α. Δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση

Β. Δυσκολίες στην επικοινωνία

Γ. Στερεοτυπικές, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, δραστηριότητες και ενδιαφέροντα.


Πώς θέτουμε εξατομικευμένους εκπαιδευτικούς στόχους;


Για να μπορέσουμε να θέσουμε επιτυχημένους εκπαιδευτικούς στόχους, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε τις δραστηριότητες καθώς και τις δυσκολίες που εκφράζουν οι μαθητές μας στα διαγνωστικά κριτήρια της ΔΑΦ αλλά και άλλες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν.



Οι εκπαιδευτικοί στόχοι λειτουργούν σαν οδηγός για να οργανώνουμε τις δραστηριότητες και να βοηθήσουμε τους μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, να εξελιχθούν και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι.


Αφού τους θέσουμε, είναι σημαντικό σε κάθε δραστηριότητα που οργανώνουμε να δίνουμε ευκαιρίες στους μαθητές να δουλεύουν πάνω στους στόχους τους και να τους αναθεωρούμε συχνά και συστηματικά.


Εδώ να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών, γονιών και άλλων επαγγελματιών (όπως λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδοψυχίατροι) ώστε να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών και των δυνατοτήτων του παιδιού καθώς και μια συνολική και συστηματική προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι.


 

Θα ανεβάσουμε περισσότερες ιδέες στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε. Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.Ακολουθήστε μας στο instagramκαι κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

591 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page