top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός και οπτικό πρόγραμμα ημέρας (visual timetable)

Έγινε ενημέρωση: 19 Μαρ 2023

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, λόγω της δυσκολίας στην επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση, δυσκολεύονται με τις αλλαγές, μικρές και μεγάλες, στο περιβάλλον καθώς και με το να προβλέψουν τι θα συμβεί μέσα στη μέρα. Η αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα συμβεί τους προκαλεί άγχος και, συχνά, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ. Δημιουργώντας μια καθημερινή ρουτίνα βοηθάμε τη Φλώρα και τα παιδιά με ΔΑΦ να μάθουν και να αντιληφθούν τι θα ακολουθήσει μέσα στη μέρα, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και κατα συνέπεια αποφεύγοντας εντάσεις.

Επειδή στην καθημερινότητα του σχολείου περιλαμβάνονται πολλές αλλαγές, όπως από μια δραστηριότητα στην άλλη, μετάβαση από τον ένα χώρο στον άλλον. Ένα σημαντικό εργαλείο για να δημιουργήσουμε την καθημερινή ρουτίνα και να βοηθήσουμε την Φλώρα να μάθει και να καταλάβει τι θα ακολουθήσει μέσα στην ημέρα είναι το οπτικό πρόγραμμα ημέρας για κάθε μαθητή (visual timetable). Το εργαλείο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σχολείο και στο σπίτι.



Πώς χρησιμοποιείται;


Περιεχόμενο:Το οπτικό πρόγραμμα ημέρας περιλαμβάνει την φωτογραφία του μαθητή, καθώς και κάθε δραστηριότητα που θα ακολουθήσει με τη βοήθεια των συμβόλων/εικόνων.


Χώρος: Σε έναν τοίχο της τάξης τοποθετούμε τα οπτικά προγράμματα των μαθητών. Είναι σημαντικό να έχουμε την φωτογραφία του κάθε μαθητή και να τα έχουμε στο ίδιο σημείο ώστε να ξέρει ο μαθητής που και ποιο είναι το δικό του πρόγραμμα.


Χρήση: Ο μαθητής ξεκινάει την ημέρα του σχολείο πηγαίνοντας στο πρόγραμμά του και τοποθετώντας το σύμβολο με την αντίστοιχη δραστηριότητα στην κορυφή. Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνει ποια δραστηριότητα θα ακολουθήσει. Μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας, πηγαίνει στο πρόγραμμά του, βάζει το σύμβολο στο φάκελο με το σύμβολο ‘τέλος’ και τοποθετεί το επόμενο στην κορυφή. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Ενήλικας: Ο ενήλικας λειτουργεί ως πρότυπο και βοηθά τον μαθητή να μάθει να ακολουθεί τη διαδικασία σωστά. Μέχρι να συνηθίσει ο μαθητής τη σωστή χρήση του οπτικού του προγράμματος ο ενήλικας χρειάζεται να βοηθά στη διαδικασία καθοδηγώντας το μαθητή στον τοίχο με το πρόγραμμα και βοηθώντας τον να το κάνει χέρι με χέρι.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πολύ βοηθητικό για τα παιδιά να έχουν ένα οπτικό πρόγραμμα ημέρας και στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτά δομή η καθημερινότητά τους στο σπίτι και μπορούν να προβλέψουν τι θα συμβεί μέσα στη μέρα τους, καθώς και τι πρέπει να κάνουν. Το οπτικό πρόγραμμα ημέρας στο σπίτι, μπορεί να περιλαμβάνει την πρωινή ρουτίνα πριν το σχολείο, τη μετάβαση στο σχολείο, το απογευματινό τους πρόγραμμα στο σπίτι, καθώς και το πρόγραμμά τους το σαββατοκύριακο.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψιν στη δημιουργία του οπτικού προγράμματος, για παράδειγμα το μέγεθος των συμβόλων,τι περιλαμβάνει. Αν σας ενδιαφέρει να φτιάξετε ένα ατομικό οπτικό πρόγραμμα για μαθητές σας ή για το παιδί σας στο σπίτι, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο florastophasma@gmail.com ώστε να μοιραστούμε ιδέες και συμβουλές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


 

Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.

Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.

Ακολουθήστε μας στοinstagram και κάντε like στη σελίδα μας στοfacebook.

1.200 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page