top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός και συναισθήματα

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, δυσκολεύεται να αντιληφθεί και να εκφράσει τα δικά της συναισθήματα καθώς και να αναγνωρίσει τα συναισθήματα που εκφράζουν οι άλλοι . Αυτή η δυσκολία ενδεχομένως να οφείλεται στη δυσκολία της να αποκωδικοποιήσει τις συναισθηματικές εκφράσεις, όπως τις εκφράσεις του προσώπου, τον τόνο της φωνής και τη γλώσσα του σώματος καθώς και να κατανοήσει τις νοητικές καταστάσεις των άλλων (“η θεωρία του νου”).


Η δυσκολία να αντιληφθεί και να εκφράσει τα συναισθήματά της μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε δυσφορία και πιθανά σε εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς.Περισσότερες πληροφορίες για την επιθετική συμπεριφορά, θα βρείτε εδώ.


Για να βοηθήσουμε την Φλώρα να μάθει να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματα είναι σημαντικό να οργανώσουμε μια δραστηριότητα που σταδιακά και καθημερινά να μαθαίνει στην Φλώρα τα διαφορετικά συναισθήματα .




Στάδιο 1: Επιδεικνύω τα συναισθήματα

Είναι σημαντικό να επιλέξουμε τα συναισθήματα που θέλουμε να εστιάσουμε ώστε να δώσουμε το χρόνο να τα κατανοήσει και να τα εμπεδώσει. Είναι καλό να ξεκινήσουμε με τα βασικά συναισθήματα. Εμείς διαλέξαμε τις συναισθηματικές καταστάσεις: ‘χαρούμενη’, ‘ στεναχωρημένη’, ‘ θυμωμένη’, ‘κουρασμένη’


Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Φλώρα δυσκολεύεται να αποκωδικοποιήσει τις σωματικές εκφράσεις των συναισθημάτων, για αυτό στο πρώτο στάδιο εστιάζουμε στην επίδειξη των συναισθημάτων με τη βοήθεια των συμβόλων. Για παράδειγμα χαμογελώντας, της λέμε ‘ Είμαι χαρούμενη’ και τις δείχνουμε το αντίστοιχο σύμβολο. Περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε εδώ.


Στάδιο 2: Ονοματίζω τα συναισθήματα

Καθημερινά, κάθε φορά που η Φλώρα εκφράζει ένα συναίσθημα, επιδεικνύοντας το αντίστοιχο σύμβολο, ονοματίζουμε το συναίσθημα της. Για παράδειγμα, αν κλάψει της δείχνουμε το σύμβολο και λέμε ‘ Είσαι στεναχωρημένη’.


Στάδιο 3: Αναγνωρίζω τα συναισθήματα

Σταδιακά αρχίζουμε να ρωτάμε την Φλώρα πώς πιστεύουμε ότι μπορεί να αισθάνεται η ίδια, αλλά και κάποιος άλλος. Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εικόνες και να ζητήσου με από την Φλώρα να αναγνωρίσει το συναίσθημα και τι το προκάλεσε. Με την βοήθεια του ενήλικα, ενισχύουμε την αναγνώριση του σωστού συναισθήματος ονοματίζοντας τον λόγο. Για παράδειγμα, ‘Είναι θυμωμένη γιατί της έσπασε το παιχνίδι’


Επίσης, μπορούμε στον πρωινό κύκλο να οργανώσουμε μια δραστηριότητα όπου οι μαθητές πρέπει να πουν με τη βοήθεια των συμβολών πώς αισθάνονται. Περισσότερες πληροφορίες για τον πρωινό κύκλο και την πρωινή ρουτίνα, θα βρείτε εδώ.


Στάδιο 4: Αντιδρώ στα συναισθήματα


Αφού έχουμε κάνει πρακτική τα παραπάνω στάδια, μπορούμε να αρχίσουμε να μαθαίνουμε στη Φλώρα πώς να αντιδρά στα συναισθήματα. Για παράδειγμα, όταν είμαι κουρασμένη, πίνω νερό.


Περισσότερες ιδέες για το στάδιο 3 και 4 θα ανεβάσουμε μελλοντικά. Stay tuned.


Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες και είναι σημαντικό να τις λάβουμε υπόψιν όταν οργανώνουμε τις δραστηριότητες μας.


Αν ενδιαφέρεστε να οργανώσετε τον πρωινό κύκλο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο florastophasma@gmail.com για να μοιραστούμε ιδέες και συμβουλές.


 

Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε. Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com. Ακολουθήστε μας στο instagram και κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.



1.070 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page