Καθώς η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, δυσκολεύονται με την κοινωνική αλληλεπίδραση αλλά και με την ενεργή συμμετοχή τους σε δραστηριότητες, είναι σημαντικό να οργανώνουμε δραστηριότητες μέσα στην ημέρα που δίνουν την ευκαιρία στ η Φλώρα να κοινωνικοποιηθεί με τα άλλα παιδιά και να πάρει μέρος σε δραστηριότητες.
Για να το καταφέρουμε αυτό, εμείς δημιουργήσαμε τον πρωινό κύκλο.
Ο πρωινός κύκλος είναι η πρώτη δραστηριότητα της ημέρας και δίνει την ευκαιρία στη Φλώρα να αλληλεπιδράσει με τους συμμαθητές της και τους ενήλικες της τάξης, να αναπτύξει την αίσθηση ότι ανήκει σε μια ομάδα, να συμμετέχει σε μια ομαδική δραστηριότητα αλλά και να προετοιμαστεί για την ημέρα.
Είναι σημαντικό ο πρωινός κύκλος να έχει την ίδια δομή καθημερινά ώστε η Φλώρα να μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, να εμπεδώσει το λεξιλόγιο που σχετίζεται με τις ημέρες της εβδομάδας, τον καιρό,το προγραμματισμένο πρόγραμμα της ημέρας και να μοιραστεί την προσοχή της με τους συμμαθητές της (joint attention).
Πριν ξεκινήσει ο πρωινός κύκλος είναι σημαντικό να έχουμε διαμορφώσει την τάξη με τέτοιο τρόπο ώστε ,αφού οι μαθητές έχουν κοιτάξει το ατομικό τους πρόγραμμα ημέρας (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ) , να πάνε στο σημείο της τάξης που γίνεται ο πρωινός κύκλος και να κάτσουν σε ημικύκλιο γύρω από τον ενήλικα.
1. Ποιος είναι σήμερα στην τάξη;
Είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε μια δραστηριότητα που να δίνει την ευκαιρία στη Φλώρα και τους συμμαθητές της να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να αναπτύξουν το αίσθημα ότι ανήκουν στην ίδια τάξη.
Ο ενήλικας έχει φωτογραφίες όλων των μαθητών και των ενηλίκων της τάξης. Επιδεικνύοντας μία μία τις φωτογραφίες κοιτούν ποιος είναι στο σχολείο και ποιος είναι στο σπίτι. Εδώ μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διαλέξουν έναν άλλον μαθητή ή ενήλικα που θέλουν να χαιρετίσουν.
2. Οι ημέρες της εβδομάδας.
Με τη βοήθεια των συμβόλων ο ενήλικας ονοματίζει τη μέρα της εβδομάδας. Για να ενισχύσουμε τη συμμετοχή αλλά και να πετύχουμε την εκμάθηση των ημερών με τη βοήθεια των αισθήσεων, έχουμε συνδέσει κάθε μέρα με ένα διαφορετικό άρωμα και χρώμα, για παράδειγμα η Δευτέρα έχει άρωμα κανέλας και χρώμα κόκκινο. Αφού ο ενήλικας έχει ονοματίσει την ημέρα, οι μαθητες περιμένουν σειρά να μυρίσουν την κανέλα.
3. Ο καιρός
Αφού βρούμε τι μέρα είναι, κοιτάμε τον καιρό. Πέρα από τα σύμβολα που περιλαμβάνουν το λεξιλόγιο που σχετίζεται με τον καιρό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε και αντικείμενα. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές συνδέουν σταδιακά τον αντίστοιχο καιρό με τα αντικείμενα που χρειάζονται. Για παράδειγμα όταν βρέχει κρατάω ομπρέλα.
Σταδιακά, μπορούμε να εμπλουτίζουμε αυτήν την ενότητα του κύκλου, με τους μαθητές να αναγνωρίζουν τι καιρό έχει και να παίρνουν σειρά να χρησιμοποιούν τα αντικείμενα.
4. Το πρόγραμμα της ημέρας.
Αφού ολοκληρώσουμε τον καιρό, είναι σημαντικό να δείξουμε στους μαθητές τι θα ακολουθήσει την υπόλοιπη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να προβλέψουν τι θα γίνει και να αποφύγουμε τυχόν εντάσεις που προκαλούνται από την αβεβαιότητα του τι θα συμβεί αργότερα. Περισσότερες πληροφορίες για τον πρωινό κύκλο, θα βρείτε εδώ.
Εδώ να τονίσουμε ότι κάθε μαθητής έχει διαφορετικές ανάγκες, τις οποίες είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη όταν οργανώνουμε τις δραστηριότητες και να τις διαφοροποιούμε αναλόγως (περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε εδώ) . Αν ενδιαφέρεστε να οργανώσετε τον πρωινό κύκλο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο florastophasma@gmail.com για να μοιραστούμε ιδέες και συμβουλές.
Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.
Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.
Comments