top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Joint attention: Αυτισμός και προσοχή συναρμογής

Έγινε ενημέρωση: 16 Νοε 2020

Προσοχή συναρμογής ή κοινή προσοχή (joint attention) είναι η ικανότητα του παιδιού να εστιάζει την προσοχή του σε ένα άλλο άτομο αλλά συγχρόνως και σε ένα αντικείμενο/ δραστηριότητα και κατά συνέπεια να μοιράζεται ένα αμοιβαίο ενδιαφέρον.

Με απλά λόγια, προσοχή συναρμογής είναι η διάθεση του παιδιού να μοιράζεται ένα γεγονός ή ένα αντικείμενο μέ ένα άλλο πρόσωπο.


Η ικανότητα αυτή είναι πολύ σημαντική για το παιδί καθώς συντελεί στην κοινωνική ανάπτυξή αλλά και στην κοινωνική αλληλεπίδραση με τους άλλους. Αναπτύσσοντάς την, το παιδί μαθαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την επικοινωνία για να μοιραστεί συναισθήματα και εμπειρίες κι όχι μόνο για να επικοινωνήσει μια ανάγκη, π.χ. Για να ζητήσει ένα αντικείμενο.


Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, δυσκολεύεται στη προσοχή συναρμογής. Ωστόσο, μπορούμε να βοηθήσουμε να την αναπτύξει μέσα από ειδικά σχεδιασμένες ομαδικές δραστηριότητες.



1. Οργάνωση ελκυστικής δραστηριότητας


Είναι σημαντικό όταν οργανώνουμε μια δραστηριότητα με στόχο να αποσπάσουμε την προσοχή του παιδιού να διαλέξουμε μια δραστηριότητα που να είναι αρκετά ελκυστική. Με τον τρόπο αυτό, θα κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του παιδιού να δει τι κάνουμε.

Εμείς αυτήν την εβδομάδα αποφασίσαμε να φτιάξουμε τη δική μας χλαπάτσα (slime), η οποία φτιάχνεται γρήγορα και λειτουργεί ως κίνητρο καθώς η Φλώρα θα μπορεί να παίξει με αυτή. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα θα βρείτε εδώ.


2. Επίδειξη δραστηριότητας στην ομάδα


Ο ενήλικας επιδεικνύει τη δραστηριότητα από ένα σημείο που να είναι ορατό από ολους.

Κατά προτίμηση, οι μαθητές κάθονται σε ημικύκλιο.

Συνιστούμε η δραστηριότητα να παρουσιάζεται σε 5-6 βήματα ώστε να είναι σύντομη και να μη χάσει το ενδιαφέρον του ο μαθητής.

Στη περίπτωση της χλαπάτσας (slime), πριν τα χρησιμοποιήσει ο ενήλικας δείχνει και ονοματίζει το αντικείμενα της δραστηριότητας.


3. Επίδειξη επιθυμητής αντίδρασης/συμπεριφοράς


Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, είναι σημαντικό ο ενήλικας να δείχνει ενθουσιασμό, ώστε να λειτουργήσει σαν πρότυπο για το μαθητή.Να βγάζει δηλαδή επιφωνήματα ενθουσιασμού, να δείχνει χαρά αλλά και ανυπομονησία. Με αυτόν τον τρόπο, ο μαθητής μαθαίνει τρόπους να εκφράσει αλλά και τη σημασία να μοιράζεται το ενδιαφέρον του με άλλα πρόσωπα.


4. Η σειρά του παιδιού


Μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας και το κοινό ενδιαφέρον προς ένα στόχο είναι σημαντικό ο μαθητής να αλληλεπιδράσει με τον ενήλικα ή με τους συμμαθητές τους παίζοντας εναλλάξ με την χλαπάτσα (slime).



 

Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.

Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.

Ακολουθήστε μας στοinstagram και κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.




619 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page