top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Κορονοΐός- Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την ώρα της ιστορίας στο σπίτι.

Έγινε ενημέρωση: 16 Νοε 2020

Η ώρα της ιστορίας


Καθώς οι μέρες περνούν και η Φλώρα συνεχίζει να είναι στο σπίτι, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να οργανώνουμε και να κάνουμε διαφορετικές και δημιουργικές δραστηριότητες μαζί της ώστε να συνεχίσει να μαθαίνει.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Φλώρα αυτό το διάστημα με τον Κορονοϊό, δείτε εδώ.


Πριν από μια εκπαιδευτική δραστηριότητα κάνουμε πάντα μια σειρά κιναισθητικών ασκήσεων ώστε να αυξήσουμε την ετοιμότητά της να μάθει.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κιναισθητική ρύθμιση, δείτε εδώ.


Μια αγαπημένη δραστηριότητά είναι να διαβάζουμε παρέα με την Φλώρα ιστορίες και παραμύθια.



Το πλάνο που ακολουθούμε είναι το εξής:




Βήμα 1: Διαβάζουμε την ιστορία.


Η Φλώρα δεν μπορεί να διαβάσει και να μείνει καθιστή όλη την ώρα της ιστορίας. Για αυτό αντί απλά να της διαβάζουμε το βιβλίο, χρησιμοποιούμε διαφορετικά αντικείμενα και παιχνίδια ώστε να της δείχνουμε τι γίνεται στην ιστορία. Είναι σα να βλέπει θέατρο!


Αυτό το διάστημα έχουμε επιλέξει να διαβάσουμε μια ιστορία με μάγισσες.


Βήμα 2: Δραστηριότητα.


‘Οταν τελειωνουμε την ιστορία, την συνδυάζουμε με μια δραστηριότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τι καλύτερο από την δημιουργία ενός μαγικού φίλτρου! Χρησιμοποιούμε φωτογραφίες με τα υλικά που χρειαζόμαστε, τα δείχνουμε και τα ονοματίζουμε ένα ένα. Μετά, ακολουθούμε τα βήματα και δεν ξεχνάμε να λέμε τι ακριβώς κάνουμε ώστε η Φλώρα να συνδέσει το λόγο με την πράξη.


Πολλές φορές, Φλώρα δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά της και το πρόσωπό της παραμένει ανέκφραστο. Για αυτό εμείς λειτουργούμε σαν πρότυπο. Όταν δηλαδή το μαγικό μας φίλτρο είναι έτοιμο κάνουμε εκφράσεις και δείχνουμε τον ενθουσιασμό μας.



Βήμα 3: Η Σειρά του παιδιού - Επικοινωνία


Αφού ολοκληρώσουμε την επίδειξη μπορούμε να ενθαρρύνουμε την Φλώρα να κάνει την δική της προσπάθεια. Σε αυτο το βήμα στόχος μας είναι το παιδί να ακουλήθησει τα βήματα ώστε να κάνει τη δραστηρίοτητα όσο πιο ανεξάρτητα μπορεί αλλά και να ενθαρρύνουμε την επικοινωνία του μαζί μας. Ανάλογα με επικοινωνιακό επίπεδο του παιδιού μπορούμε να το ενθαρρύνουμε να επικοινωνήσει μαζί μας με το να ζητήσει τα απαραίτητα υλικά. Η Φλώρα χρησιμοποιεί το σύστημα ανταλλαγής συμβόλων (PECS).


Βήμα 4: Παιχνίδι


Αφού έχουμε φτιάξει το μαγικό φίλτρο, το αδειάζουμε στο ταψί, δίνουμε διάφορα παιχνίδια στην Φλώρα και την αφήνουμε να παίξει.


Όταν η Φλώρα είναι πιο κουρασμένη, προσπερνάμε το Βήμα 3 και πάμε κατευθείαν στο παιχνίδι (Βήμα 4) .


Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες του παιδιού και να προσαρμόζουμε τις δραστηριότητες με βάση αυτές.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς φτιάχνουμε το μαγικό φίλτρο, πατήστε εδώ.


Θα προτείναμε να διαβάζετε την ίδια ιστορία για ένα χρονικό διάστημα. Σταδιακά το παιδί θα αρχίσει να συμμετέχει πιο ενεργά στην αναπαραγωγή της ιστορίας. Μπορείτε να την διαβάζετε 2-3 φορές την εβδομάδα.


 

Θα ανεβάσουμε περισσότερες ιδέες για ιστορίες και δραστηριότητες στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.

Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.

Ακολουθήστε μας στο instagram και κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.


325 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page