top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Fine motors skills: Αυτισμός και λεπτή κινητικότητα

Έγινε ενημέρωση: 16 Νοε 2020

Η λεπτή κινητικότητα αφορά την ικανότητα των παιδιών να χρησιμοποιούν τους μικρούς μύες κυρίως των χεριών τους με επιτυχία. Η ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για το γράψιμο, αλλά και για την αποτελεσματική διαχείριση καθημερινών αντικειμένων, όπως το κράτημα ενός ποτηριού, την χρήση ψαλιδιού αλλά και δεξιοτήτων, όπως το ντύσιμο, το κούμπωμα κουμπιών και το χτένισμα των μαλλιών.



Η Φλώρα συχνά δυσκολεύεται με τις λεπτές αυτές κινήσεις. Η εφαρμογή τους πολλές φορές γίνεται επίπονη και την οδηγεί σε έντονες στιγμές δυσφορίας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνουμε στο καθημερινό πρόγραμμα δραστηριότητες που να ενδυναμώνουν τις ικανότητες της στη λεπτή κινητικότητα.





1.Ασκήσεις ενδυνάμωσεις

Είναι σημαντικό μέσα στο πρόγραμμα της ημέρας να συμπεριλάβουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης της λεπτής κινητικότητας. Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την εξασκηση με τη χρήση εργαλείων, όπως λαβίδες, ψαλίδι, μολύβι ή με πρακτικες ασκήσεις όπως για παράδειγμα, να κουμπώνει και να ξεκουμπώνει φερμουάρ ή κουμπιά, να χτενίζει τα μαλλιά της, να γεμίζει και να αδειάζει ένα ποτήρι νερό. Για ιδέες ασκήσεων με την χρήση της λαβίδας, δείτε εδώ.


2.Καθημερινή εξάσκηση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Κάθε μέρα είναι καλό να ενθαρρύνουμε την Φλώρα να εξασκεί τους λεπτούς μύες των χεριών της. Πολλές φορές, επειδή δυσκολεύεται μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο και γρήγορο να το κάνουμε εμείς για αυτήν. Όμως, είναι να καλό να την ενθαρρύνουμε να το κάνει εκείνη. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι μέσα από το παιχνίδι, όπως το παιχνίδι με την πλαστελίνη. Για ιδέες δείτε εδώ.



 

Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.

Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.

Ακολουθήστε μας στοinstagram και κάντε like στη σελίδα μας στοfacebook.



1.101 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page