top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός και εκπαιδευτικοί στόχοι.. στην πράξη

Έγινε ενημέρωση: 21 Σεπ 2022

Σε προήγουμενη ανάρτηση είχαμε μιλήσει για τη σημασία των εκπαιδευτικών στόχων καθώς και τις τέσσερις βασικές ενότητες που λαμβάνουμε υπόψιν για να τους θέσουμε, δείτε περισσότερα εδώ.


Συνοπτικά οι τέσσερις ενότητες είναι:


1. Γνωστικές ενότητες και μάθηση/ Γνώση και Μάθηση

Σε αυτήν την ενότητα περιλαμβάνουμε στόχους που σχετιζόνται με τη γνώση που αποκτά ο μαθητής, τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει, τις καινούργιες δεξιότητες που αναπτύσσει.


2. Επικοινωνία

Σε αυτήν την ενότητα περιλαμβάνουμε στόχους που σχετίζονται με τον τρόπο που επικοινωνεί ο μαθητής με τους γύρω τους, την κατανοήση και ανάπτυξη του λεξιλογίου, το λόγο.


3. Κοινωνική, συναισθηματική και ψυχική υγεία/ Εγώ και το Περιβάλλόν μου

Είναι σημαντικό να περιλαμβάνουμε στόχους που ενισχύουν την αλληλεπίδραση του μαθητή με τον περίγυρό του, μαθαίνει να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, το παιχνίδι.


4. Αισθητηριακές και σωματικές ανάγκες/ Εγώ και το Σώμα μου

Αυτή η ενότητα αναφέρεται στην υγιεινή και ρουτίνα τουαλέτας, τη σωματική ανάπτυξη καθώς και στην αυτορρύθμιση.


Με βάση αυτές τις βασικές ενότητες και το πορτρέτο του μαθητή που περιλαμβάνει τα ενδιαφέροντά, τις ικανότητες του αλλά και τις ανάγκες του, θέτουμε τους εκπαιδευτικούς στόχους του τριμήνου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό προτρέτο του μαθητή θα βρείτε εδώ.Για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει,είναι σημαντικό να οργανώνουμε δραστηριότητες που δίνουν την ευκαιρία στο μαθητή να τους μάθει και να εξασκεί.

Εμείς για να πετύχουμε τους παραπάνω στόχους έχουμε οργανώσει τις παρακάτω δραστηριότητες. Για να δείτε τις δραστηριότητες πατήστε τις φράσεις με το έντονο πορτοκαλί χρώμα:


Μαθαίνω να μετρώ ως το 3 με τη βοήθεια του ενήλικα

Μετρώ κουμπιά

Παιχνίδι με χάντρες, ζάρι και αριθμούς


Ακολουθώ τη σειρά οπτικών οδηγιών σε διαφορετικές δραστηριότητες:

Φτιάχνω τοστ

Φτιάχνω ζεστή σοκολάτα


Ζητώ αντικείμενα/ υλικά χτίζοντας προτάσεις με τη χρήση συμβόλων

Η ώρα του σνακ

Παίζω με το μπαλόνι


Συγκεντρώνομαι για 5 λεπτά χωρίς να διασπεί η προσοχή μου

Φτιάχνω χειροποίητη χλαπάτσα

Φτιάχνω μαγικό φίλτρο


Περιμένω τη σειρά μου σε ένα ομαδικό παιχνίδι/δραστηριότητα

Πρωινός κύκλος

Ομαδικό παιχνίδι


Μαθαίνω πότε είμαι χαρούμενη και πότε λυπημένη

Μαθαίνω τα συναισθήματα

Πώς αντιδρώ στα συναισθήματα


Μαθαίνω να πλένω τα χέρια μου ακολουθώντας οπτικές οδηγίες

Πλένω τα χέρια μου


Συντονίζω τα δάχτυλά μου συμμετέχοντας σε ασκήσεις λεπτής κινητικότητας

Ασκήσεις με χρήση λαβίδας

Ζευγαρώνω τις κάλτσες μου


Πολλές από τις δραστηριότητες που οργανώνουμε δίνουν τη δυνατότητα στο μαθητή να δουλέψει ταυτόχρονα σε παραπάνω από ένα στόχο. Για παράδειγμα στο παιχνίδι με τις χάντρες, το ζάρι και τους αριθμούς, ο μαθητής μαθαίνει να μετρά αλλά και να συντονίζει τα δάχτυλα του.


Εδώ να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών, γονιών και άλλων επαγγελματιών (όπως λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδοψυχίατροι) ώστε να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών και των δυνατοτήτων του παιδιού καθώς και μια συνολική και συστηματική προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι. 

Θα ανεβάσουμε περισσότερες ιδέες για ασκήσεις στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.

Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.

Ακολουθήστε μας στο instagram και κάντε like στη σελίδα μας στο facebook3.279 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

Αυτισμός και ο ρόλος του ενήλικα την ώρα της κρίσης Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε αναφέρει πιθανά αίτια που προκαλούν επιθετική συμπεριφορά και τρόπους που μπορούμε να το διαχειριστούμε. Περισσότερες

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, δυσκολεύεται με το φαγητό και έχει περιορισμένο διατροφολόγιο. Υπάρχουν διάφορα αίτια που προκαλούν αυτήν την δυσκολία. Εμείς θα εστιάσουμε στα αισθητηριακά αίτ

bottom of page