top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Problem Solving: Αυτισμός και δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων

Έγινε ενημέρωση: 16 Νοε 2020

Οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων είναι πολύ σημαντικές, καθώς βοηθούν την Φλώρα να συγκρίνει και να συσχετίζει αντικείμενα, να κατανοεί βασικές ιδιότητες και σχέσεις και να οργανώνει το περιβάλλον γύρω της.

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε δραστηριότητες που συνδυάζουν την εκμάθηση δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων (problem solving) με τις δεξιότητες απαραίτητες για την καθημερινή ζωή (life skills);



Αυτή την εβδομάδα, η δραστηριότητα που έχουμε επιλέξει για τη Φλώρα είναι η ταξινόμηση αντικειμένων, πιο συγκεκριμένα: να διαχωρίσει τα ρούχα της κατά χρώμα! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δραστηριότητα, θα βρείτε εδώ.



1.Νέο λεξιλόγιο.


Όταν ξεκινάμε μια καινούργια δραστηριότητα είναι σημαντικό να ονοματίζουμε τα αντικείμενα αλλά και να παρουσιάσουμε το καινούργιο λεξιλόγιο. Συγκεκριμένα, παρουσιάζουμε στην Φλώρα τι θα χρησιμοποιήσουμε για αυτήν την δραστηριότητα- τα ρούχα- και ονοματίζουμε το καινούργιο λεξιλόγιο- τα χρώματα.

2. Ταίριασμα.


Στη συνέχεια, δείχνουμε στη Φλώρα τι πρέπει να κάνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση να ταιριάξει το ίδιο χρώμα ρούχου με το χρώμα πανί που έχουμε στο πάτωμα. Ο ενήλικας παίρνει ένα ρούχο, ονοματίζει το χρώμα και το βάζει στη σωστή στοίβα.


3.Ταξινόμηση.


Τώρα, είναι η σειρά της Φλώρας να διαχωρίσει όλα τα υπόλοιπα ρούχα ανά χρώμα. Στην αρχή η Φλώρα δυσκολευόταν να βάλει το ρούχο στο σωστό χρώμα, για αυτό το κάναμε χέρι με χέρι. Σταδιακά η Φλώρα έγινε πιο ανεξάρτητη και μπορεί να ολοκληρώσει την δραστηριότητα μόνη της.

4.Problem Solving.


Τώρα η Φλώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει την γνώση της για τα χρώματα και την δεξιότητά της για διαχωρισμό στην καθημερινή της ζώη. Βοηθάει τους γονείς με το να διαχωρίζει τα άπλυτα σε λευκά και έγχρωμα!

Άλλα σχετικά άρθρα:

- Πώς μπορούμε να οργανώσουμε μια δραστηριότητα ώστε να αποκτήσει η Φλώρα δεξιότητες απαραίτητες για την καθημερινή ζωή (life skills)

- Πώς να δημιουργήσουμε μια σειρά κιναισθητικών ασκήσεων με καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού.


 

Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε. Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com. Ακολουθήστε μας στο instagram και κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.

521 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page