top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Life skills: Η ώρα της εκμάθησης δεξιοτήτων απαραίτητων για την καθημερινή ζωή.

Έγινε ενημέρωση: 16 Νοε 2020

Συνεχίζουμε να μένουμε στο σπίτι και να μαθαίνουμε. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά της Φλώρας διαφορετικές και δημιουργικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην γνωστική ανάπτυξή της αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων απαραίτητων για την καθημερινή ζωή (life skills).


Την προηγούμενη εβδομάδα οργανώσαμε το πλάνο της ιστορίας που έχουμε επιλέξει να διαβάζουμε αυτό το διάστημα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πλάνο της ιστορίας δείτε εδώ.

Για να δείτε την δραστηριότητα που συνοδεύουμε την ιστορία που διαβάζουμε αυτό το διάστημα δείτε εδώ.


Πώς οργανώνουμε δραστηριότητες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την καθημερινή ζωή;



Αυτό το διάστημα η δραστηριότητα που έχουμε επιλέξει για την Φλώρα είναι μια μαγειρική δραστηριότητα: την δημιουργία ενός τοστ!


Βήμα 1 : Δημιουργία συμβόλων


Πριν από κάθε δραστηριότητα είναι πολύ σημαντικό να ετοιμάσουμε τα σύμβολα με τα αντικείμενα που θα χρειαστούμε. Ο πιο εύκολος τρόπος αν δεν έχουμε κάποιο ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή είναι να βγάλουμε φωτογραφία τα αντικείμενα και να γράψουμε από κάτω το όνομά τους.


Βήμα 2: Δημιουργούμε τα βήματα


Στις περιπτώσεις που θέλουμε η Φλώρα να αναπαράξει την δραστηριότητα πρέπει να δημιουργήσουμε μια σειρά βημάτων από εικόνες και οδηγίες. Πρέπει δηλαδή να φωτογραφίσουμε την ενέργεια που θέλουμε να κάνει η Φλώρα και να συμπεριλάβουμε την οδηγία, π.χ. Βάζω δύο φέτες ψωμί στο πιάτο (οδηγία ) , δύο φέτες ψωμί σε ένα πιάτο (φωτογραφία). Είναι καλό να βάλουμε νούμερα δίπλα στις οδηγίες ώστε να μπορεί η Φλώρα να ακολουθήσει τα βήματα με την σειρά. Αφού δημιουργήσουμε το φωτογραφικό υλικό, τοποθετούμε με την σειρά τα βήματα της δραστηριότητας σε ένα χαρτί ή χαρτόνι που να τα χωράει κάθετα κατά προτίμηση. Χρησιμοποιούμε είτε velcro είτε blue tac ώστε να μην ξεκολλάνε.


Βήμα 3: Επίδειξη δραστηριότητας


Αυτό το βήμα είναι σημαντικό όταν δείχνουμε την δραστηριότητα τον πρώτο καιρό στη Φλώρα.

Πρώτα έχουμε βάλει όλα τα αντικείμενα που θα χρειαστούμε και τις οδηγίες- σύμβολα στον χώρο εργασίας. Μετά ονοματιζουμε τα αντικείμενα, δείχνοντας τα ίδια τα αντικείμενα αλλά και τις φωτογραφίες-σύμβολα. Τέλος, παίρνουμε τις οδηγίες,διαβάζουμε μια κάθε φορά ακουμπώντας το δάχτυλο μας πάνω στην οδηγία. και κάνουμε την ενέργεια. Αφού την ολοκληρώσουμε, την ξεκολλάμε και την τοποθετούμε ανάποδα σε ένα μικρό κουτί ή δοχείο ή φάκελο για να καταλάβει η Φλώρα ότι αυτή η οδηγία έχει τελειώσει και πάμε στην επόμενη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να ολοκληρώσουμε την δραστηριότητα.


Βήμα 4: Δραστηριότητα χέρι με χέρι


Μιας και η Φλώρα δεν έχει ξαναφτιάξει τοστ και δυσκολεύεται να ακολουθήσει τα βήματα μόνη της τον πρώτο καιρό που κάνουμε αυτήν την δραστηριότητα, την κάνουμε μαζί της. Χέρι με χέρι ακουμπάμε την πρώτη οδηγία, κάνουμε την ενέργεια και τοποθετούμε την οδηγία ανάποδα στο δοχείο. Συνεχίζουμε την κάνουμε την ίδια δραστηριότητα με τον ίδιον τρόπο μέχρι η Φλώρα να μπορεί ανεξάρτητα να ακολουθήσει τα βήματα.


Βήμα 5: Η σειρά του παιδιού.


Τώρα είναι η σειρά στης Φλώρας να κάνει την δραστηριότητα όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα. Μετά από αρκετές επαναλήψεις και καθώς η Φλώρα μας δείχνει ότι μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα μόνη της προσπερνάμε το Βήμα 3 και Βήμα 4. Τώρα κάθε φορά που είναι η ώρα του τοστ, δίνουμε τις οδηγίες στη Φλώρα και εκείνη φτιάχνει το τοστ μόνη της.


Τα βήματα καθώς και το φωτογραφικό υλικό σχετικά με το πώς να φτιάξετε το τοστ θα βρείτε εδώ.


Είναι σημαντικό να δίνουμε στο παιδί χρόνο να καταλάβει και να μάθει την δραστηριότητα αλλά και την διαδικασία που ακολουθούμε με τα σύμβολα. Η Φλώρα κάνει αυτήν την δραστηριότητα 1-2 φορές την εβδομάδα.


Για περισσότερες ιδέες σχετικά με το πώς να οργανώσετε το πρόγραμμα του παιδιού σας θα βρείτε εδώ.

 

Θα ανεβάσουμε περισσότερες ιδέες για ασκήσεις στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.

Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.

Ακολουθήστε μας στο instagram και κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.




332 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page