top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός και εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Πώς τις επιλέγουμε και τις οργανώνουμε;

Έγινε ενημέρωση: 16 Νοε 2020

Ο ρόλος του ενήλικα, καθώς και η δημιουργία ενός πλάνου για τις εκπαιδευτικες δραστηριότητές με τη Φλώρα, είναι πολύ σημαντικές στην επιτυχή εκπαίδευση. Ωστόσο καθοριστικό ρόλο παίζει και η ίδια η δραστηριότητα.


Πώς όμως επιλέγουμε μια  εκπαιδευτική δραστηριότητα για την Φλώρα; 


Ποια είναι τα πέντε  βασικά κριτήρια που κάνουν μια εκπαιδευτική δραστηριότητα επιτυχημένη και σωστή επιλογή για την Φλώρα;  



1.Συγκεκριμένη. Με άλλα λόγια, τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε με την κάθε

δραστηριότητα. Κάθε δραστηριότητα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο στόχο ώστε με την επιτυχή ολοκλήρωσή της να ξέρουμε τι ακριβώς έχει μάθει η Φλώρα.

Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψιν τις δυνατότητες αλλά και τα ενδιαφέροντά της. 


2.Μετρήσιμη: Με άλλα λόγια, πώς μπορούμε να δούμε ή/και να μετρήσουμε την πρόοδο. Για παράδειγμα, σε μια δραστηριότητα όπου θέλουμε η Φλώρα να ακολουθήσει κάποια βήματα για φτιάξει ένα τοστ, η Φλώρα χρειάζεται στα πρώτα μαθήματα να τα ακολουθήσει με τη βοήθεια του ενήλικα χέρι με χέρι. Σταδιακά όμως αρχίζει και τα ακολουθεί πιο ανεξάρτητα. Με αυτόν τον τρόπο και η ίδια η Φλώρα μπορεί να αναγνωρίσει την επιτυχία της. 

Πώς να φτιάξουμε ένα τοστ, δείτε εδώ.


3.Πραγματοποιήσιμη/ Ευέλικτη: Είναι σημαντικό οποιαδήποτε δραστηριότητα επιλέξουμε για την Φλώρα να την οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε και να μπορεί η Φλώρα να την ολοκληρώσει αλλά και να μάθει κάτι καινούργιο. Επίσης, είναι σημαντικό κάθε δραστηριότητα να μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την ετοιμότητα για μάθηση της Φλώρας. 


4.Επαναλαμβανόμενη: Κάθε δραστηριότητα πρέπει να επαναλαμβάνεται περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει η Φλώρα να την εμπεδώσει και να την μάθει. 


5.Πολυαισθητηριακή: κάθε δραστηριότητα είναι καλό να περιλαμβάνει ερεθίσματα για όλες τις αισθήσεις. Με αυτόν τον τρόπο η εκπαιδευτική δραστηριότητα γίνεται πιο διασκεδαστική και η Φλώρα συμμετέχει ενεργά, παίζει αλλά και μαθαίνει. Για παράδειγμα, μέσα από το παιχνίδι με την σπιτική πλαστελίνη, μπορεί να δημιουργήσει και να μάθει τα σχήματα. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.


Σε προηγούμενη δημοσίευση είδαμε ποια είναι τα πέντε βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ρόλο του ενήλικα. 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ. 


 

Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.

Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.

Ακολουθήστε μας στοinstagram και κάντε like στη σελίδα μας στοfacebook.


433 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page