top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός και ο ρόλος του ενήλικα την ώρα της κρίσης

Έγινε ενημέρωση: 16 Μαρ 2023

Αυτισμός και ο ρόλος του ενήλικα την ώρα της κρίσης

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε αναφέρει πιθανά αίτια που προκαλούν επιθετική συμπεριφορά και τρόπους που μπορούμε να το διαχειριστούμε.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Στην προσπάθεια μας να διαχειριστούμε ένα συμβάν επιθετικής συμπεριφοράς και να βοηθήσουμε στην αποφόρτισή του, έχουμε την τάση να προσπαθούμε όλοι να εμπλακούμε.


Για την καλύτερη διαχείριση του συμβάντος πρέπει να θυμόμαστε τα παρακάτω:


  • Ένας ενήλικας ασχολείται με το μαθητή και το συμβάν.

Συχνά, την ώρα της κρίσης οι παρόντες ενήλικες τείνουν να προσπαθούν να παρέμβουν θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθούν στη γρηγορότερη επίλυση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως έχουμε αντίθετα αποτελέσματα, καθώς προκαλείται μεγαλύτερη σύγχυση και ένταση στο μαθητή.

Είναι σημαντικό η οποιαδήποτε οδηγία να δίνεται από έναν ενήλικα και συγκεκριμένα από τον ενήλικα που διαχειρίζεται το συμβάν.


  • Ένας ενήλικας παίρνει τις αποφάσεις.

Οι υπόλοιποι ενήλικες στο χώρο ακολουθούν τις οδηγίες. Μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσουν την υπόλοιπη τάξη έξω. Μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσουν αντικείμενα από το χώρο ή να φέρουν αντικείμενα, πχ ένα ποτήρι νερό, το ipad. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν θέση με τον ενήλικα που χειρίζεται το συμβάν. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι σημαντικό να ακούγεται μια φωνή που παίρνει τις αποφάσεις.


  • Αποφεύγουμε πολλές και πολύπλοκες εντολές.

Καθώς την ώρα της κρίσης, η ικανότητα του μαθητή να επεξεργαστεί πολλές πληροφορίες μειώνεται ακόμη περισσότερο, επικεντρωνόμαστε στην επιθυμητή οδηγία και στη χρήση λεξιλογίου κατανοητή για το μαθητή, πχ. νερό, είσαι ασφαλής, τελείωσε.


  • Συμπληρώνουμε το διάγραμμα επιθετικής συμπεριφοράς.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι προκάλεσε και τι τελικά ηρέμησε το μαθητή, είναι σημαντικό ο ενήλικας που διαχειρίστηκε το συμβάν να καταγράψει τι συνέβη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διάγραμμα επιθετικής συμπεριφορας, θα βρείτε εδώ.


  • Παραμένουμε ψύχραιμοι.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οτιδήποτε και να γίνεται κατά τη διάρκεια της κρίσης πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Οποιαδήποτε είναι η αιτία που προκάλεσε τη συμπεριφορά, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην αποφόρτισή του και την ασφάλεια του μαθητή. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι προσωπική η επίθεση. Ο μαθητής βρίσκεται σε ένταση και δεν μπορεί να εντοπίσει έναν αποδεκτό τρόπο να εκφράσει τη δυσφορία του.

Μετά την κρίση και μόνο όταν και εμείς και ο μαθητής είμαστε έτοιμοι κάνουμε τον απολογισμό του τι συνέβη και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε στο μέλλον.


 

Θα ανεβάσουμε περισσότερες συμβουλές και δραστηριότητες στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.

Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.

Ακολουθήστε μας στο instagram και κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

1.223 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και επιθετική συμπεριφορά

Κάποιες φορές η Φλώρα μπορεί να εκδηλώσει συμπεριφορές που είναι επιθετικές και να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα είτε πρός άλλους είτε προς...

bottom of page