top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός και πολυαισθητηριακές δραστηριότητες

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, δυσκολεύονται να διατηρήσουν την προσοχή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και να ακολουθήσουν μακροσκελείς και πολύπλοκες οδηγίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουν κίνητρο να συμμετέχουν ενεργά σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και κατά συνέπεια να δυσκολεύονται να συγκρατήσουν τη νέα γνώση.


Για να τραβήξουμε το ενδιαφέρον της Φλώρας να συμμετάσχει στην εκπαιδευτική δραστηριότητα και να εμπεδώσει τη νέα γνώση είναι σημαντικό να οργανώνουμε πολυαισθητηριακές δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να οργανώσουμε δραστηριότητες που επιτρέπουν στη Φλώρα να μάθει χρησιμοποιώντας περισσότερες από μια αισθήσεις.



Κάθε μαθητής έχει διαφορετικές ανάγκες και μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο.


Συνδυάζοντας την ακοή, την όραση, την αφή, την κίνηση ακόμη και την γεύση, η δραστηριότητα γίνεται προσβάσιμη και κατανοητή σε όλους τους μαθητές.


Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε μαθητή μέσα από την αίσθηση/ αισθήσεις που του ταιριάζει καλύτερα να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, να συνδέσει τη νέα γνώση με τις ήδη υπάρχουσες εμπειρίες του αλλά και να διασκεδάσει. .


Αυτήν την εβδομάδα επιλέξαμε να οργανώσουμε μια δραστηριότητα να αναγνωρίζει τον καιρό. Για να μάθει η Φλώρα τις διαφορετικές εκφάνσεις του καιρού διαλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά αντικείμενα/ είδη που συνδυάζουν περισσότερες από μια αισθήσεις.


Πιο συγκεκριμένα για να μάθει τον ήλιο, την βροχή, το χιόνι και τον αέρα διαλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε γυαλιά ηλίου, σπρέι με νερό, αφρό ξυρίσματος και ‘βεντάλια’ από χαρτόνι. Με αυτόν τον τρόπο, η Φλώρα θα μπορέσει να συνδέσει τη λέξη- έννοια (πώς ακούγεται) , με την όραση (πώς μοιάζει), την αφή (τι υφή έχει), την κίνηση (πώς συμμετέχει το σώμα) . Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Την δραστηριότητα αυτή την ενσωματώσαμε στον πρωινό κύκλο, ώστε σταδιακά η Φλώρα να μάθει να αναγνωρίζει τι καιρό έχει κάθε μέρα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πρωινό κύκλο, θα βρείτε εδώ.


 

Θα ανεβάσουμε περισσότερες ιδέες για ασκήσεις στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε. Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com. Ακολουθήστε μας στο instagram και κάντε like στη σελίδα μας στο facebook


565 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page