top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός: Σνακ και επικοινωνία

Έγινε ενημέρωση: 16 Μαρ 2023

Σε προηγούμενες αναρτήσεις, έχουμε αναφερθεί στη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Φλώρα και τα παιδιά με ΔΑΦ στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία με τους άλλους. Γι αυτό το λόγο έχει σημασία να οργανώνουμε δραστηριότητες που δίνουν την ευκαιρία στην Φλώρα να αναπτύξει το λεξιλόγιο της και της δίνουν κίνητρο να επικοινωνήσει με τους γύρω της.


Περισσότερες πληροφορίες για τον αυτισμό και την επικοινωνία θα βρείτε εδώ.


Πέρα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, είναι σημαντικό να δίνουμε την ευκαιρία στην Φλώρα να επικοινωνήσει μαζί μας και σε δραστηριότητες ρουτίνας, όπως το σνακ.


Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την ώρα του σνακ σε ευκαιρία για την Φλώρα να επικοινωνήσει μαζί μας;



1. Επιλογή σνακ


Καθώς θέλουμε να δώσουμε το κίνητρο στα παιδιά να επικοινωνήσουν, είναι σημαντικό να επιλέξουμε σνακ ελκυστικά σε αυτά. Παράλληλα, είναι σημαντικό να έχουμε ένα εύρος επιλογών. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά χρειάζεται να αναγνωρίσουν το σνακ που επιθυμούν, να το επιλέξουν και να το επικοινωνήσουν σε εμάς. Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να εκτεθούν σε διαφορετικές επιλογές και να πειραματιστούν με νέες γεύσεις.


2. Σύμβολα


Όπως σε κάθε δραστηριότητα, είναι σημαντικό να έχουμε έτοιμα τα σύμβολα των αντικειμένων, και στη συγκεκριμένη περίπτωση των σνακ, που θα χρησιμοποιήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάμε τα παιδιά να συνδέσουν το σύμβολο με το αντικείμενο και τη λέξη.

Καθώς εστιάζουμε στην ανάπτυξη του λόγου, είναι σημαντικό να έχουμε σύμβολα που βοηθούν στη σύνταξη προτάσεων, όπως υποκείμενο και ρήμα ( ‘ Ειρήνη δώσε΄ )


3. Διαφοροποίηση


Κάθε παιδί με ΔΑΦ έχει διαφορετικές δυνατότητες και ανάγκες και επικοινωνεί με διαφορετικό τρόπο, λεκτικά - μη λεκτικά, ήχους- λέξεις- προτάσεις. Είναι σημαντικό να τα λάβουμε υπόψιν και να διαφοροποιήσουμε το τρόπο που θα επικοινωνήσει το παιδί μαζί μας. Με την βοήθεια των συμβόλων, οι μαθητές είτε ζητούν το επιθυμητό αντικείμενο, είτε σταδιακά μαθαίνουν να χτίζουν προτάσεις. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαφοροποιήση θα βρείτε εδώ.


4. Ο ρόλος του ενήλικα- Η ώρα του σνακ


Τοποθετούμε τα σνακ σε δίσκο ώστε τα παιδιά να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά και να τους δώσουμε το κίνητρο να επικοινωνήσουν μαζί μας ώστε να αποκτήσουν το επιθυμητό σνακ.


Ο ενήλικας ονοματίζει τα σνακ που βρίσκονται στο δίσκο και ενθαρρύνει τα παιδιά να επικοινωνήσουν την επιθυμία τους λαμβάνοντας υπόψιν το επίπεδο επικοινωνίας του κάθε μαθητή.


Περισσότερες πληροφορίες για το πώς να μετατρέψετε την ώρα του σνακ σε ευκαιρία δραστηριότητα επικοινωνίας θα βρείτε εδώ.


Η ώρα του σνακ μπορεί να μετατραπεί και σε δραστηριότητα μαθηματικών και πιο συγκεκριμένα σε δραστηριότητα εκμάθησης διαχείρισης χρημάτων. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες στις οποίες πρέπει να προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις της δραστηριοτητας. Αν σας ενδιαφέρει να οργανώσετε μια αντίστοιχη δραστηριότητα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο florastophasma@gmail.com ώστε να μοιραστούμε ιδέες και συμβουλές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


 

Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε. Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.Ακολουθήστε μας στο instagram και κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.

343 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page