top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Life skills: Δεξιότητες απαραίτητες για την καθημερινή ζωή

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε αναφέρει τη σημασία που έχει για τη Φλώρα και τους μαθητές με ΔΑΦ να αναπτύξουν δεξιότητες απαραίτητες για την καθημερινή ζωή, όπως να φτιάχνουν το δικό τους τοστ ή να βράζουν αυγά.


Ο στόχος της οργάνωσης τέτοιων δραστηριοτήτων είναι να βοηθήσουν το μαθητή να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητος στην καθημερινότητά του.


Οι βασικές δεξιότητες απαραίτητες για την καθημερινή ζωή περιλαμβάνουν την αυτοεξυπηρέτηση, την μαγειρική, τα ψώνια/ χρήση χρημάτων, τη μετακίνηση, την οργάνωση/καθαριότητα δωματίων.


Αυτό το διάστημα η Φλώρα μαθαίνει να ντύνεται μόνη της.




1. Επιλογή δεξιότητας αντίστοιχης με το επίπεδο του μαθητή


Όπως σε κάθε δραστηριότητα που οργανώνουμε, είναι σημαντικό και στις δραστηριότητες εκμάθησης τέτοιων δεξιοτήτων να λαμβάνουμε υπόψιν το γνωστικό επίπεδο του μαθητή, τις δυνατότητες και τις ανάγκες του αλλά και τι μαθαίνει αυτό το διάστημα.

Αυτό το διάστημα η Φλώρα αναπτύσσει τους μύες λεπτής κινητικότητας(fine motor skills), φτιάχνοντας το δικό της ρομπότ. Περισσότερες πληροφορίες για τα fine motors skills θα βρείτε εδώ.


Για να γενικεύσει τη γνώση που έχει αποκτήσει και να αρχίσει να την χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά της, διαλέξαμε η Φλώρα να μάθει να ντύνεται μόνη της. Πιο συγκεκριμένα, η Φλώρα μαθαίνει να βάζει το μπουφάν της, ανοίγοντας και κλείνοντας τα κουμπιά, να ανεβάζει και να κατεβάζει το φερμουάρ, καθώς και να βάζει τα παπούτσια της.


2. Ξεκάθαρες οδηγίες

Είναι σημαντικό να δίνουμε στο μαθητή ξεκάθαρες οδηγίες ώστε να ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Η χρήση συμβόλων βοηθά να καταλάβει ο μαθητής τι βήματα πρέπει να ακολουθήσει και τι πρέπει να κάνει.


3. Σκοπός

Είναι σημαντικό όταν οργανώνουμε δραστηριότητες απαραίτητες για την καθημερινή ζωή να συνδυάζονται με ένα σκοπό σχετικό με την ικανότητα που εστιάζουμε. Για παράδειγμα, να ζητήσουμε η Φλώρα να βάλει το μπουφάν της για να βγει στην αυλή.


4. Συχνή επανάληψη

Όπως με όλες τις δραστηριότητες είναι σημαντικό να δίνουμε ευκαιρία στο μαθητή να εξασκεί την καινούργια δεξιότητα μειώνοντας τη βοήθεια από τον ενήλικα σταδιακά. Για αυτό είναι καλό την οργανώσουμε και ως δραστηριότητα μέσα στην τάξη.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα θα βρείτε εδώ.

 

Θα ανεβάσουμε περισσότερες συμβουλές και δραστηριότητες στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε

.

Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.


Ακολουθήστε μας στοinstagramκαι κάντε like στη σελίδα μας στοfacebook.

297 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page