top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός και εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε τον χώρο μάθησης .

Έγινε ενημέρωση: 16 Νοε 2020

Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις είδαμε για τον ρόλο του ενήλικα, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των δραστηριοτήτων.


Ωστόσο καθοριστικό ρόλο παίζει και ο ίδιος ο χώρος που γίνεται η μάθηση.


Ποια είναι τα πέντε στοιχεία που δημιουργούν ένα περιβάλλον αποτελεσματικής μάθησης.



1.Διάταξη χώρου: Είναι σημαντικό ο χώρος να είναι χωρισμένος ανάλογα με τις διαφορετικές δραστηριότητες που γίνονται, π.χ. τα παιχνίδια να βρίσκονται σε συγκεκριμένο ντουλάπι, στα τραπέζια να γίνονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η γωνία με τα μαξιλάρια να χρησιμοποιείται για την ώρα της χαλάρωσης/ αποφόρτισης.

Με αυτόν τον τρόπο η Φλώρα συνδέει το κάθε σημείο με τις διαφορετικές δραστηριότητες και μπορεί να προβλέψει τις προσδοκίες που έχει ο ενήλικας και τις απαιτήσεις της δραστηριότητας.


Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τα περιττά έπιπλα στον χώρο ώστε να είναι η μετακίνηση πιο εύκολη.


2.Τοίχος: Ιδανικά πρέπει να αποφεύγονται τα έντονα χρώματα ή/και τα έντονα μοτίβα στους τοίχους, όπως και ο στολισμός τους με χειροτεχνίες και εικόνες. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται τυχόν ερεθίσματα που μπορεί να διασπάσουν την προσοχή της Φλώρας.

3.Ετικέτες και φωτογραφίες: Στο χώρο είναι καλό να υπάρχουν ετικέτες και φωτογραφίες αντικειμένων καθώς και σύμβολα επικοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο η Φλώρα καταλαβαίνει και μαθαίνει πού βρίσκονται τα προσωπικά της αντικείμενα, τα υπόλοιπα αντικείμενα/εκπαιδευτικά μέσα και πού γίνεται κάθε δραστηριότητα. 4. Ήχος και φως: Πρέπει να αποφεύγουμε και τους έντονους ήχους αλλά και το έντονο φως.

Είναι καλά να αποφεύγουμε έντονους, δυνατους ή απροσδόκητους ήχους, όπως και αντικείμενα που παράγουν συνεχόμενους ή και έντονους ήχους, π.χ. αναλογικό ρολόι, δυνατή μουσική.

Επίσης είναι καλό να αποφεύγουμε το έντονο φως και να προτιμούμε το φυσικό φως. Ανάλογα με τη δραστηριότητα είναι καλό να είναι ανάλογο και το φως, π.χ. Χαμηλωμένα φώτα όταν κάνουμε μια δραστηριότητα χαλάρωσης ή αποφόρτισης. 5. Τάξη και οργάνωση: Είναι σημαντικό ο χώρος να είναι τακτοποιημένος και οργανωμένος ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότεροι αντιπερισπασμοί. Μετά την ολοκλήρωση της κάθε δραστηριότητας, πρέπει να βάζουμε τα αντικείμενα και τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε στη θέση τους ώστε να είναι έτοιμα για την επόμενη φορά, αλλά και ο χώρος να είναι έτοιμος και καθαρός για την επόμενη δραστηριότητα.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο του ενήλικα θα βρείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση των δραστηριοτήτων θα βρείτε εδώ.

Για περισσότερες ιδέες για δραστηριότητες, κοιτάξτε εδώ.


 

Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.

Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.

Ακολουθήστε μας στοinstagram και κάντε like στη σελίδα μας στοfacebook.




265 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page