top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός και μαθηματικά

Έγινε ενημέρωση: 16 Νοε 2020

Η Φλώρα δυσκολεύεται με τα μαθηματικά.

Όταν όμως τα συνδυάσουμε με το παιχνίδι και την εφαρμογή τους στην καθημερινότητα, τότε η Φλώρα καταφέρνει να μάθει παίζοντας.


Με ποια βήματα μπορούμε να συνδυάσουμε το παιχνίδι με την εκμάθηση των μαθηματικών;


Αυτήν την εβδομάδα η Φλώρα μαθαίνει και εξοικειώνεται με τους αριθμούς. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω βήματα, οργανώσαμε το μάθημα της εβδομάδας:


1. Επιλογή βοηθητικών συμβόλων και αντικειμένων.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε σύμβολα σε κάθε δραστηριότητα εκμάθησης. Με αυτόν τον τρόπο η Φλώρα μαθαίνει πιο εύκολα αφού ακούει και βλέπει το νέο λεξιλόγιο ή τις νέες έννοιες.

Με την χρήση των αντικειμένων η δραστηριότητα αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον και γίνεται πιο διασκεδαστική.

Για να βοηθήσουμε τη Φλώρα να μάθει τους αριθμούς, δημιουργήσαμε μια δραστηριότητα στην οποία χρησιμοποιούμε ως βοηθητικά αντικείμενα: χάντρες, μακαρόνια και ένα ζάρι.

2. Επίδειξη δραστηριότητας.

Πριν δείξουμε την άσκηση, είναι σημαντικό να ονοματίσουμε τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, η Φλώρα αναπτύσσει και εδραιώνει το λεξιλόγιό της.

Ο ενήλικας είναι σημαντικό, όπως και σε όλες τις δραστηριότητες, να επιδείξει την δραστηριότητα. Έτσι είναι πιο εύκολο για την Φλώρα καταλαβαίνει και μπορεί να προβλέψει τι πρέπει να κάνει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η δραστηριότητα αποτελείται από 4 βήματα:

(α) ρίχνουμε το ζάρι,

(β) αναγνωρίζουμε τον αριθμό,

(γ) μετράμε τις χάντρες και

(δ) τις περνάμε από το μακαρόνι.

Με αυτό τον τρόπο συνδυάζουμε ικανότητες λεπτής κινητικότητας και τα μαθηματικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την λεπτή κινητικότητα, δείτε εδώ.


3. Επανάληψη δραστηριότητας: Η σειρά του παιδιού

Ήρθε η σειρά της Φλώρας να επαναλάβει την άσκηση. Στη αρχή, η Φλώρα δυσκολεύεται με τις λεπτές κινήσεις γι’ αυτό την βοηθάμε χέρι με χέρι. Σταδιακά, μπορούμε να μειώσουμε την βοήθεια μας με το χέρι και να αρχίσει να το κάνει ανεξάρτητα. Είναι σημαντικό να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του παιδιού.

4. Σύνδεση με την καθημερινότητα

Αφού η Φλώρα έχει αρχίσει να μαθαίνει τους αριθμούς, μπορούμε να την βοηθήσουμε να εδραιώσει την γνώση της μέσα στην καθημερινότητά της. Για παράδειγμα, την ώρα του σνακ να την ρωτάμε πόσες σταφίδες θέλει. Όταν βοηθάει με το άπλωμα των ρούχων, να της ζητάμε να μας δώσει συγκεκριμένο αριθμό μανταλάκια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δραστηριότητα, δείτε εδώ.


 

Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.


Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.


Ακολουθήστε μας στοinstagram και κάντε like στη σελίδα μας στοfacebook.




822 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page