top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός και εκμάθηση στρατηγικών αντιμετώπισης συναισθημάτων

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε μιλήσει για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Φλώρα να αναγνωρίσει τα συναισθήματα της αλλά και να εντοπίσει στρατηγικές να τα διαχειριστεί.


Για να μάθουμε στη Φλώρα τα συναισθήματα είναι σημαντικό καθημερινά να επιδεικνύουμε τα συναισθήματα στα οποία εστιάζουμε (στάδιο 1) και να τα ονοματίζουμε κάθε φορά που η Φλώρα ή κάποιος συμμαθητής εκφράζει κάποιο συναίσθημα (στάδιο 2) . Περισσότερες πληροφορίες για το στάδιο 1 ένα και στάδιο 2 θα βρείτε εδώ.


Πέρα από το να μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα, είναι σημαντικό η Φλώρα να μάθει στρατηγικές να τα διαχειρίζεται σωστά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε το αίσθημα της δυσφορίας που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά. Περισσότερες πληροφορίες για την επιθετική συμπεριφορά, θα βρείτε εδώ.



1. Εντοπισμός στρατηγικών

Αρχικά, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τις στρατηγικές που μπορεί η Φλώρα να εφαρμόσει για να διαχειριστεί τα διαφορετικά συναισθήματα.

Αυτό το διάστημα η Φλώρα μαθαίνει τη χαρά, τη λύπη, το θυμό και την κούραση.

Οι στρατηγικές που εντοπίσαμε για την Φλώρα είναι οι παρακάτω:

  • Όταν αισθάνεται κουρασμένη, η Φλώρα μπορεί να πιει ένα ποτήρι νερό ή να ξαπλώσει για λίγα λεπτά.

  • Όταν αισθάνεται χαρούμενη, η Φλώρα μπορεί να χειροκροτήσει ή να χοροπηδήσει στον αέρα ή στο τραμπολίνο.

  • Όταν αισθάνεται θυμωμένη, η Φλώρα μπορεί να φυσήξει ένα μπαλόνι ή να μετρήσει αντίστροφα.

  • Όταν αισθάνεται στεναχωρημένη, μπορεί να φάει ένα σνακ ή να αγκαλιάσει ένα μαξιλάρι.


2. Οπτικοποίηση στρατηγικών (με τη βοήθεια βίντεο και εικόνων)

Για να είναι αποτελεσματική η εκμάθηση των στρατηγικών είναι σημαντικό να τις οπτικοποιήσουμε. Εμείς φτιάξαμε μικρής διάρκειας βίντεο που εφαρμόζουμε τις στρατηγικές, αλλά τις βγάλαμε και φωτογραφία. Περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε εδώ.


3. Επίδειξη στρατηγικών

Τα βίντεο τα χρησιμοποιούμε για να επιδείξουμε τη σωστή εφαρμογή των στρατηγικών. Μπορούμε να τα ενσωματώσουμε στον πρωινό κύκλο δημιουργώντας μια ενότητα που εστιάζει στα διαφορετικά συναισθήματα. Περισσότερες πληροφορίες για τον πρωινό κύκλο, θα βρείτε εδώ.


4. Εφαρμογή στρατηγικών

Για να μάθει η Φλώρα να αναγνωρίζει αλλά και να εφαρμόζει τις διαφορετικές στρατηγικές είναι σημαντικό να οργανώσουμε μια δραστηριότητα όπου η Φλώρα μαθαίνει να αντιστοιχίζει τη στρατηγική με το αντίστοιχο συναίσθημα. Σταδιακά, η Φλώρα μπορεί δημιουργεί το δικό της πορτρέτο συναισθημάτων με τις στρατηγικές που την βοηθούν.


Για την εμπέδωση των στρατηγικών είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα μπρελόκ με τις διαφορετικές στρατηγικές και τα συναισθήματα ώστε κάθε φορά που η Φλώρα εκφράζει κάποιο συναίσθημα να ονοματίζουμε το συναίσθημα και να δείχνουμε το μπρελόκ με τις στρατηγικές ώστε να εντοπίσει με τη βοήθεια μας τι μπορεί να κάνει.


Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες και είναι σημαντικό να τις λάβουμε υπόψιν όταν οργανώνουμε τις δραστηριότητες μας.


 

Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.

Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.Ακολουθήστε μας στο instagram και κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.


499 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page