top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός και εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Ο ρόλος του ενήλικα.

Έγινε ενημέρωση: 16 Νοε 2020

Ο ρόλος του ενήλικα είναι πολύ σημαντικός στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Φλώρας καθώς είμαστε τα πρόσωπα που έρχεται σε καθημερινή επαφή και λειτουργούμε ως συντελεστές στη γνωστική της ανάπτυξη, ως πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς αλλά και ώς πρόσωπα κλειδιά για την συναισθηματική ρύθμιση της Φλώρας.


Σε προηγούμενα posts είδαμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε το πλάνο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και πώς χρησιμοποιούμε τα σύμβολα κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

Τι άλλο πρέπει να κάνουμε ως ενήλικες ώστε να βοηθήσουμε την Φλώρα να μαθαίνει είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο;


Τα πέντε βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ρόλο του ενήλικα είναι τα εξής:




1. Συμπεριφορά: Οι ενήλικες είμαστε τα πρότυπα των μαθητών μας. Πρέπει λοιπόν πάντα να επιδεικνύουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές ώστε να δίνουμε το σωστό παράδειγμα για να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική αλλά και την κοινωνική ανάπτυξη της Φλώρας. Για παράδειγμα,όταν επιδεικνύουμε μια δραστηριότητα, πρέπει να ακολουθούμε τα βήματα με τον τρόπο που επιθυμούμε η Φλώρα να τα επαναλάβει και να μάθει να τα κάνει όσο δυνατόν πιο ανεξάρτητα.

2. Επικοινωνία: Όταν επικοινωνούμε με την Φλώρα, αποφεύγουμε τη χρήση μεγάλων, σύνθετων και δυσνόητων προτάσεων. Για παράδειγμα, της λέμε “Κρέμασε το μπουφάν” αντί για “Μπορείς να βγάλεις το μπουφάν σου και να το κρεμάσεις στην κρεμάστρα σε παρακαλώ.” Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύουμε το λόγο μας με την χρήση συμβόλων αλλά και με νοήματα. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε στη Φλώρα την ίδια πληροφορία χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα: το λόγο, την εικόνα αλλά και το σώμα.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι σημαντικό να δίνουμε χρόνο στην Φλώρα πριν επαναλάβουμε την οδηγία. Η Φλώρα χρειάζεται χρόνο να επεξεργαστεί την εντολή.

3. Συνέπεια: Ακολουθούμε το ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς το οποίο το μοιραζόμαστε με όλους τους ενήλικες που συναναστρέφονται με την Φλώρα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γνωρίζει, να προβλέψει τι θα συμβεί αλλά και ποιες είναι οι προσδοκίες στις κοινωνικές μας συναναστροφές. 4. Θετική Ενίσχυση Συμπεριφοράς/Έπαινος: Η συχνή επιβράβευση και ο έντονος ενθουσιασμός σε κάθε θετική προσπάθεια- έστω και μικρή- ενισχύουν την απόδοση της Φλώρας. Αποφεύγουμε να εστιάζουμε στα λάθη ή στις ανεπιθύμητες συμπεριφορές με αρνητικό τρόπο και όταν παρουσιαστούν βοηθάμε τη Φλώρα να καταλάβει ότι δεν πειράζει. Για παράδειγμα, αν η Φλώρα κάνει κάποιο λάθος κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, της επισημαίνουμε το λάθος, δείχνουμε το σωστό και της ζητάμε να το επαναλάβει επαινώντας την για την επιμονή της. Αν η Φλώρα αρχίζει να φωνάζει, της λέμε ότι αυτό μας στεναχωρεί και της δείχνουμε τον επιθυμητό τρόπο να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. 5. Ευελιξία: Παρόλο που είναι σημαντικό να είμαστε συνεπείς και να ακολουθούμε τις ρουτίνες που έχουμε διαμορφώσει, πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες της Φλώρας, π.χ. αν η Φλώρα είναι αναστατωμένη, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουμε μια άσκηση ή δραστηριότητα που την αγχώνει ή να την αλλάξουμε ώστε να μπορεί να την ολοκληρώσει με επιτυχία.


Περισσότερες ιδέες πώς να οργανώσετε το πλάνο δραστηριοτήτων για την ώρα στην ιστορίας, θα βρείτε εδώ.

 

Θα ανεβάσουμε και άλλες ιδέες και συμβουλές στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε.

Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com.

Ακολουθήστε μας στοinstagram και κάντε like στη σελίδα μας στοfacebook.

321 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page