top of page
Αναζήτηση
  • florastophasma

Αυτισμός: Πώς οργανώνουμε μια δραστηριότητα με σκοπό;

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, δυσκολεύονται να συμμετέχουν ενεργά στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.


Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις διαφοροποιούμε. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαφοροποίηση θα βρείτε εδώ.


Πέρα από τη διαφοροποίηση ανάλογα με τις γνωστικές ικανότητες του μαθητή, είναι σημαντικό η δραστηριότητα να έχει ένα σκοπό που να είναι κατανοητός. Με αυτόν τον τρόπο η δραστηριότητα γίνεται πιο ελκυστική στο μαθητή καθώς μπορεί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει αλλά και γιατί για να συμμετέχει ενεργά στην εκπαιδευτική δραστηριότητα.


Πώς μπορούμε να οργανώσουμε μια δραστηριότητα με σκοπό;





1. Γνωστικό Αντικείμενο

Όταν επιλέγουμε μια δραστηριότητα, είναι σημαντικό να έχουμε ένα ξεκάθαρο γνωστικό αντικείμενο.


Αφού επιλέξουμε το γνωστικό αντικείμενο πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να την κάνουμε πιο ελκυστική για το μαθητή. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να συμπεριλάβουμε έναν κατανοητό στόχο.


Αυτήν την εβδομάδα έχουμε διαλέξει μια δραστηριότητα που στοχεύει στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας (fine motors skills).


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λεπτή κινητικότητα θα βρείτε εδώ.


Ο στόχος μας είναι ο μαθητής να χρησιμοποιήσει και να εξασκήσει του μύες των δακτύλων του. Για να γίνει πιο ελκυστική η δραστηριότητα στο μαθητή του ζητάμε να στολίσει το δικό του ρομπότ.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα θα βρείτε εδώ.


2. Αντικείμενα- σύμβολα

Όπως σε κάθε δραστηριότητα, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τα αντίστοιχα σύμβολα ώστε ο μαθητής να μάθει και να ενισχύσει το λεξιλόγιο του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το λεξιλόγιο είναι ‘ ξεδιπλώνω’, ΄τσαλακώνω΄, ‘κολλάω’.


3.Επίδειξη δραστηριότητας

Ο ενήλικας πρέπει να επιδείξει τη δραστηριότητα ώστε να ο μαθητής να καταλάβει τι πρέπει να κάνει


4.Η σειρά του μαθητή

Τώρα είναι η σειρά του μαθητή. Στην αρχή μπορεί ο μαθητής χρειάζεται να κάνει τη δραστηριότητα με τη βοήθεια του ενήλικα, χέρι με χέρι, και σταδιακά να γίνει πιο ανεξάρτητος.



 

Θα ανεβάσουμε περισσότερες συμβουλές και δραστηριότητες στο μέλλον, για αυτό συνεχίστε να μας επισκέπτεστε. Θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο florastophasma@gmail.com. Ακολουθήστε μας στο instagram και κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.




350 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αυτισμός και Περίοδος

Η Φλώρα, όπως και πολλά κορίτσια με αυτισμό, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειριστεί την περίοδό και τις αλλαγές που προκαλεί. Η έναρξη της περιόδου καθώς και η μηνιαία διαχείριση των συμπτωμάτ

Αυτισμός και η χρήση της τουαλέτας

Η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με αυτισμό, δυσκολεύεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσική/ σωματική δυσκολία, δυσκολία σχετικά με την αλλαγή ( έχουν μάθει να φο

Αυτισμός και το φαινόμενο του ‘μπουκαλιού της σόδας’

Ή πού μπορεί να οφείλονται οι ανεξήγητα έντονες αντιδράσεις; Συχνά η Φλώρα, όπως και πολλά παιδιά με ΔΑΦ, μπορεί να εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν/ δικαιολογούν

bottom of page